fbpx

Je “niks aantrekken van anderen”, hoe doe je dat?

Stel je voor; iemand maakt een opmerking over jouw functioneren die bij jouje niks aantrekken van anderen heel hard aankomt. Je wilt het liefst een potje huilen in een hoekje en kunt er nog dagen/ weken van van slag zijn. Hoe komt dit, zul je je misschien afvragen? Je voelt als gevoeligerd simpelweg meer en dus komen woorden ook harder binnen.

Vaak word je als Hooggevoelig mens bestempeld als ‘aansteller’ of ‘over emotioneel’. En dat terwijl je echt geraakt bent door de ander! Gevolg… Je gaat aan jezelf twijfelen, je wordt onzeker en je gaat je emoties inhouden, omdat je bang wordt voor het oordeel. Een cirkeltje is geboren.  Een gevoelig mens met een pijnlijke plek op de ziel, is kwetsbaarder. 

Er is heel vaak tegen mij gezegd: ‘trek je er maar niks van aan!’. En dat probeerde ik dan, maar uiteindelijk heb ik toen alleen maar een innerlijke strijd ervaren, want de gevoelens waren er wel… Wat moest ik daar dan mee? Ze wegpoetsen?

Herken je dit? Er ontstaat dan een soort van lijden… Je wilt die gevoelens van afwijzing niet voelen, dus stop je ze weg en je ‘vermant’ je.

Dus, hoe doe je dat dan? Je niks aantrekken van anderen?unnamed (2)

Het antwoord zal je verbazen… Als jij ‘je niks aantrekt’ van anderen (“Ik trek me er niks van aan!”), ben je in feite in een soort van vechtmodus beland. Je bent gespannen en een beetje bozig als je probeert je niks aan te trekken van de ander.

Het ‘probleem’ is namelijk; het is niet mogelijk dat je je niks aantrekt. Als het je raakt, dan raakt het je. En die gevoelens mogen er zijn. Ga je ertegen in gevecht, dan kost het je energie en dat is juist niet wat je wilt. Veel interessanter is om te onderzoeken hoe het komt dat het je zo enorm raakt. Ga op reis in jezelf. Waar zit de pijn en wat wil die jou vertellen? Wat mag er geheeld worden binnen jouw hooggevoeligheid? Welke knop wordt ingedrukt door de ander? Valt het je bijvoorbeeld op dat het altijd dezelfde knop is?

Als je met die trigger aan de slag gaat, zul je minder uit balans gebracht worden door de ander. Dan is er geen sprake meer van ‘vluchten of vechten’. Een bijkomend voordeel is dat je ook minder de mensen aan zult trekken die horen bij jouw oude wonde (de wet van aantrekking, daarover meer in een ander blog).

Ook is het hierbij belangrijk om na zo’n confrontatie terug te keren naar jouw krachtplek, jouw ziel. Handel niet vanuit je hoofd (het EGO), maar vanuit jouw wijsheid.

Dit betekent niet dat de ander jou niet meer raakt, maar het gaat minder in je lijf zitten en je zult minder het gevoel hebben dat je ‘onderuit’ gaat.

En kun je hierbij wel wat ondersteuning gebruiken? Ik help je met alle liefde om jouw oude pijn te helen.